Wandelen

Het Leesten vormt een uitgestrekt wandelgebied waar meerdere speciale wandelroutes zijn uitgezet. Vanaf de kiosk kunt u diverse wandelroutes lopen. Volg de paarse paaltjes voor de cultuur historische route (ca.6,5 km). De rode route (5 km) is de zogenaamde BOSpad route. De route is goed gemarkeerd door paaltjes en op acht mooie plekken staat een bank. Elke bank heeft een eigen tekst afkomstig uit een van de acht grote religies of levensvisies. Onderweg brengt het BOSpad rust en krijgt u inspiratie mee voor Bezinning, Ontmoeting en Samenwerking.
Speciaal is de gele route. Deze route is over verharde paden en geschikt voor minder validen (ca. 1 km). 
Al deze routes lopen door het mooie natuurgebied en u kunt tijdens uw wandeling genieten van de bijzondere plekjes op het Leesten. Wellicht komt u een hertje of een specht tegen.

Bospad kids

 

Het Hondenbos

hond03 honden01

Voor de bezoekers die hun hond bij zich hebben is er een mooi hondenbos. Dit is een omheind stuk natuurgebied van 10 ha waar uw hond heerlijk niet aangelijnd mag lopen en met andere honden kan spelen of ravotten. Naast dit hondenbos is er nog de gemarkeerde natte neuzen route; een wandelroute van 5 kilometer waar uw hond ook heerlijk los mee mag. Deze natte neuzen route gaat door open gebied. U vindt de route als u het hondenbos aan de achterzijde verlaat en is gemarkeerd door groene paaltjes met een witte hondenpoot.

Buiten het hondenbos en de natte Neuzen route dient u uw hond wel aangelijnd te houden, om zo de fauna binnen het natuurgebied niet te verstoren.

Fietsen en MTB

U kunt bij ons de ANWB fietsknooppunten kaart kopen en de midden veluwe kaart. Hierop staan mooie fietsroutes aangegeven die ook over het Leesten lopen. De Kiosk ligt aan fietknooppuntnummer 43.
Ook is er een mooie mountainbike route van ca. 53 km aangegeven, deze route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het zwart het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes) en slingert zich van de hei het bos in over verschillende ondergronden om vervolgens weer een deel over de heide te gaan. Meer informatie vindt u op MTBroutes.nl.

Houd rekening met uw mede-recreanten! Fiets alleen daar waar het is toegestaan. Verstoor geen dieren of vogels en beschadig planten niet. Fiets in kleine groepjes. Geef wandelaars en ruiters voorrang, waarschuw ze tijdig en vriendelijk en benader ze stapvoets. Dan blijft het voor iedereen leuk en gezellig!

FietsenMTB

Paardrijden

ruiterpaarden

Op de Veluwe zijn diverse ruiter- en menroutes uitgezet. Ook bij Het Leesten kunt u met uw paard genieten van de natuur en omgeving. Over eeuwenoude zandwegen voeren de routes u langs stuifzanden, heidevelden, oude naald- en loofhoutbossen. Onderweg kunt u borden tegenkomen van de Veluwe Trail, meer dan vijfhonderd kilometer ruiterpad over de Veluwe met diverse dagtochten van gemiddeld dertig kilometer. Bij de Veluwe Trail hoort een routegids, o.a. verkrijgbaar via de Stichting Hippisch Toerisme. Hierin vindt u beschrijvingen van de doorgaande route en van de dagtochten.

JoomSpirit